Apa gejala lan perawatan penyakit kuning ing kucing?

Jaundice ing kucing minangka gejala serius

Yen sampeyan urip karo kucing sing sampeyan tresnani, sampeyan bakal pengin dheweke sehat, nanging kasunyatane minangka makhluk urip, sajrone urip dheweke bisa lara luwih saka sepisan. Sanajan ana penyakit sing luwih serius tinimbang liyane, yen salah sawijining gejala yaiku penyakit kuning sampeyan kudu kuwatir yen bisa.

Napa Kita bakal nerangake kabeh babagan penyakit kuning ing kucing: panyebabe, gejala lan liya-liyane. Kaping pisanan, kita bakal menehi pitutur marang kowe apa sing diarani bilirubin, kanthi cara iki sampeyan bisa ngerti luwih cetha babagan kabeh sing bakal dijelasake mengko.

Apa sing diarani bilirubin?

Bilirubin minangka produk sing digawe nalika eirotrocytes (sel getih abang) rusak ing pungkasan siklus urip (yaiku 100 dina) lan rusak ing sumsum balung lan limpa. Dheweke wiwit duwe warna warna abang semu dadi kuning, banjur dadi bilirruibin.

Iki minangka proses kompleks ing endi hemoglobin pisanan diowahi dadi biliverdin lan banjur dadi bilirubin larut lemak. Iki diluncurake menyang aliran getih lan lelungan menyang ati bebarengan karo protein.

Nalika tekan ati, banjur diowahi dadi bilirubin konjugasi lan akumulasi ing kandung empedu.. Saben wayahe kandung empedu ngeculake usus cilik, ana bilirubin sethithik metu kanthi empedu lan bakteri. Iki diowahi dadi pigmen normal: stercobilin (sing menehi bangku warna coklat) lan urobilinogen (sing menehi cipratan warna kuning).

Napa penyakit kuning katon ing kucing?

Kucing sing lara jaundice kudu dijaga

Amarga sampeyan wis bisa nyadari apa sing dikomentari ing poin sadurunge, karya ati minangka kunci kanggo kabeh proses. Jaundice bakal katon ing kucing nalika awak ora bisa ngetokake bilirubin lan komponen empedu liyane.

Gejala jaundice ing kucing

Jaundice dhewe wis dadi gejala sing nuduhake yen kucing ngalami masalah kesehatan. Sanajan kudu dielingi yen tandha sing kelainan banget yaiku warna kuning.

Este kulit sing kuning Bisa ditemokake ing tutuk, kuping lan ing wilayah sing ora ana wulu lan kulit kucing bisa dideleng.

Apa sing diarani jaundice?

Jaundice minangka pigmen warna kuning ing kulit, urin, serum lan organ amarga akumulasi pigmen sing dikenal minangka bilirubin ing getih utawa jaringan. Bilirubin dibentuk nalika sel getih abang tekan pungkasan umur, sing umure udakara 100 dina. Sel getih iki rusak ing limpa lan sumsum balung, lan bilirubin dibentuk saka hemoglobin, yaiku pigmen sing menehi warnane. Iki diluncurake menyang sirkulasi lan lelungan menyang ati bebarengan karo protein.

Ing ati, diowahi dadi bilirubin sing konjugasi lan disimpen ing kandung empedu. Saben pundi kandung empedu disuntak ing usus cilik, ana bilirubin cilik sing metu karo komponen empedu. Pungkasan, lan sawise tumindak sawetara bakteri, diowahi dadi pigmen liyane: stercobilin (warna feses) lan urobilinogen (urin).

Jenis

Jaundice hepatik

Nalika kedadeyan amarga ana sing salah ing ati; Ora bisa ngrampungake misine lan ora bisa mbusak bilirubin sing lagi mlebu. Sel ati (hepatosit) ngetokake pigmen iki menyang kanaliculi empedu. sing mbukak liwat jaringan sel, sing mlebu menyang kandung empedu.

Saliyane, nalika sel duwe kondhisi patologis utawa radhang lan bilirubin ora bisa liwati menyang jaringan saluran empedu, mula kedadeyan cholestasis intrahepatic.

Mula, kedadeyan nalika ati ora bisa ngeculake bilirubin. Sebab sing paling umum yaiku:

  • Hepatitis kucing
  • Sirosis biliary
  • Lipidosis hepatik
  • Neoplasia
  • Kelainan pembuluh darah

Jaundice posthepatic

Mengkono nalika bilirubin nglumpukake ing njaba ati amarga ana alangan. Penyebab paling umum yaiku:

  • Pancreatitis
  • Neoplasma ing duodenum lan pankreas
  • Pecah saluran empedu

Jaundice non-ati

Mengkono nalika keluwihan bilirubin diprodhuksi saéngga ati ora bisa ngeculake pigmen minangka akibat saka rusaknya sel getih abang. Penyebabe yaiku:

  • Hipertiroidisme
  • Beracun
  • Infeksi virus utawa bakteri

Kepiye cara nggawe diagnosis?

Jupuk kucing menyang dokter kewan yen sampeyan curiga jaundice

Yen sampeyan curiga yen kucing duwe penyakit kuning sampeyan kudu langsung nggawa dheweke menyang dokter hewan. Sawise tekan kana, sampeyan bakal duwe ujian fisik lan serangkaian tes, kayata tes getih utawa ultrasonik. Kajaba iku, bebarengan karo sejarah medis, sampeyan bakal bisa ngerti sebab apa sebabe.

Ing kucing sing duwe penyakit kuning gampang ditemokake enzim ati sing luwih dhuwursanajan iki ora nuduhake penyakit hepatobilier utami utawa sekunder. Iki mung orientasi nanging panelitian ultrasonik lan radiologis mesthi perlu.

Malah sadurunge iki, riwayat medis lan pemeriksaan dhasar bakal ngidini dokter hewan nemokake nodul tiroid, cairan ing weteng (cystitis) lan uga ngerti manawa sampeyan duwe jinis paparan obat hepatotoksik.

Ing pangertèn iki, jaundice dingerteni minangka gejala amarga ana pangowahan lan kanggo alesan iki, kanggo ngerteni manawa kedadeyan kasebut prelu dhaptar tes lengkap.

Apa perawatan?

Perawatan kasebut bakal gumantung banget marang panyebabe, kanthi nggatekake manawa ana akeh penyakit sing nyebabake penyakit kuning minangka gejala bisa uga ana apa-apa saka njupuk antibiotik nganti owah-owahan ing diet. Sing ora bisa sampeyan lakoni yaiku ngobati dhewe tanpa takon dhisik menyang dokter hewan, amarga bisa uga nyebabake bejat.

Muga-muga sampeyan wis migunani. Kanthi cara iki, sampeyan bisa duwe intuisi manawa kucing nandhang kondhisi iki lan yen mangkono, dokter kewan bakal bisa mriksa dheweke kanthi cepet kanggo golek perawatan sing paling pas kanggo kasus tartamtu.

Apa wae, saiki sampeyan wis ngerti apa gejala lan perawatan penyakit kuning ing kucing, sampeyan bakal luwih ngerti manawa bisa ngurus kesehatan kucing kanthi luwih apik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.