рекламирање
лов на абисинска мачка

Абисинската мачка

El Абисинијан Таа е една од најстарите познати раси на мачки и има одредена несигурност во врска со нејзината историја.

Абисинскиот личи на мачки во Антички Египет како што е прикажано на слики и скулптури. Името „Абисинија“ не е поврзано со неговото потекло, но се смета дека првиот абисински е увезен од Абисинија.

Првото споменување на абисинската мачка се наоѓа во една британска книга од Гордон Стејплс објавена во 1874 година придружена со литографија во боја на абисинска мачка што беше ставена во Велика Британија на крајот на војната.

Сепак, нема записи дека мачките биле увезени од Обединетото Кралство а има и такви кои денес имаат мислење дека Абисинецот е создаден преку крстови на различни раси во Велика Британија.

Но, постојат студии од генетичари кои покажуваат дека крајбрежјето на Индискиот океан и делови од Југоисточна Азија се најверојатните области на потекло на абисинската мачка. Абисинската мачка била увезена во Северна Америка од Обединетото Кралство на почетокот 1900 а во доцните години 1930 Тие беа увезени во Америка од Велика Британија.

Абисинецот е паметен, буден и активен, е мачка која сака да биде зафатена. Абисинецот сака да биде со луѓе, но е независен и ќе се обиде да доминира дома.
Тој е елегантен и со мускулесто тело.

Има големи, во облик на бадем очи, но ушите се малку помали од нормалните.